Turecká angora

Turecká angora je plemeno, které ztělesňuje kombinaci elegance, jemnosti a hravé povahy. Tato štíhlá a půvabná kočka pochází z oblasti Turecka a díky své dlouhé hedvábné srsti a přátelské povaze si získala srdce milovníků koček po celém světě.

Původ plemene

Turecká angora pochází z Turecka, kde je považována za národní poklad. Toto plemeno má velmi dlouhou historii, sahající až do dob Osmanské říše. Předpokládá se, že turecká angora je jedním z nejstarších přirozeně se vyvíjejících plemen dlouhosrstých koček. V minulosti byly tyto kočky chovány v tureckých palácích a byly známé svou krásou a hbitostí. Do západního světa se dostala v 16. století a od té doby si pomalu získávala oblibu. V 20. století bylo plemeno systematicky šlechtěno a dnes je uznáváno mezinárodními organizacemi po celém světě.

Popis plemene

Turecká angora je štíhlá, elegantní kočka se střední velikostí. Váha této kočky se pohybuje mezi 2,5 až 5 kg. Hlavní charakteristikou turecké angory je její dlouhá, hedvábná srst, která nepodléhá zacuchávání, a elegantní stavba těla. Má dlouhé nohy, úzkou hlavu a velké, mandlové oči, které mohou mít různé barvy – od modré po jantarovou nebo zelenou. Turecká angora má také dlouhý, huňatý ocas, který nese hrdě vzhůru jako vlajku. Srst této kočky je neobyčejně jemná, což přispívá k jejímu majestátnímu vzhledu.

Povaha plemene

Turecká angora je známá svou živou, hravou a zvídavou povahou. Tato kočka je velmi inteligentní a často se silně váže na své majitele, což z ní dělá velmi láskyplného společníka. Je společenská a má ráda pozornost, ale zároveň je nezávislá a zvládne si hrát sama. Turecké angory jsou velmi aktivní a milují pohyb, často můžete pozorovat, jak skáčou a běhají po celém domě. Navzdory své energii jsou však klidné a jemné, což z nich činí skvělou volbu pro rodiny s dětmi nebo jinými zvířaty.

Péče o plemeno

Péče o tureckou angoru je překvapivě snadná, přestože má dlouhou srst. Stačí ji kartáčovat jednou týdně, aby se srst udržela v dobrém stavu. Turecká angora nemá podsadu, což znamená, že její srst má menší sklon k zacuchávání ve srovnání s jinými dlouhosrstými plemeny. Díky své přirozené čistotnosti není třeba časté koupání. Důležité je poskytnout jí dostatek pohybu a stimulace, aby byla spokojená a zdravá. Hračky, prolézačky a interaktivní hry jsou ideální pro toto hravé a zvídavé plemeno.

Zdraví plemene

Turecká angora je obecně zdravé plemeno, dožívající se 12 až 16 let. Jelikož je to přirozeně vyvinuté plemeno, netrpí příliš dědičnými chorobami. Nicméně, jako u všech koček, je důležité pravidelně navštěvovat veterináře a sledovat její zdravotní stav. U některých jedinců, zvláště u bílých koček s modrýma očima, může být vyšší riziko hluchoty. Péče o zrak, sluch a celkovou tělesnou kondici je proto klíčová. Zajištění kvalitní stravy a pravidelného pohybu je nezbytné pro udržení dobrého zdraví a předcházení obezitě.